Voor de trainingsruimte te betreden moet iedereen er zich van verzekeren dat het karatepak (=gi) en bijhorende gordel (=obi) op een juiste wijze is aangedaan. Snoep en kauwgum worden niet toegestaan tijdens de les.
Speciale aandacht voor de kinderen : zorg ervoor dat je naar het toilet geweest bent net voor je de trainingsruimte betreedt. Indien je last hebt van een lichte verkoudheid, neem een zakdoek mee (in je vest), zodat je de trainingsruimte niet moet verlaten voor het snuiten van je neus. Wanneer je echt ziek bent, of je voelt je gewoon niet fit genoeg om de karateles op een degelijke manier te volgen, dan kan je beter thuis blijven. Nagels van vingers en tenen moeten om veiligheidsredenen steeds kortgeknipt zijn. Alle sierraden en uurwerk moeten goed opgeborgen zijn, je neemt ze best mee naar de trainingsruimte samen met andere waardevolle voorwerpen (om diefstal/verlies in de kleedkamers te vermijden)
Wanneer leerlingen de dojo betreden :
Bij het betreden van de dojo (trainingsruimte) wordt er verwacht dat je groet door middel van een buiging (Rei) vanuit de stand musubi dachi (rechtopstaand en hielen tegen elkaar). Normaal gezien gaat die groet gepaard met de Japanse woorden : “One gaishimasu” wat zoveel wil zeggen als “wilt u mij leren”.
Wanneer een lesgever de dojo betreedt :
Ook de lesgevers (shidoin vanaf 3de DAN , jokyo vanaf 4de DAN, shihan) zijn zelf karateka en betreden de dojo op dezelfde wijze. Wanneer er al leerlingen aanwezig zijn, dan is het aan de hoogste in graad (of diegene die het eerst opgemerkt heeft dat een lesgever de dojo betreedt) om iedereen te vragen de lesgever te begroeten. Dit gebeurt door luid en duidelijk te zeggen “Kyotsuke”, waarna iedereen ter plaatse in musubi dachi gaat staan met het aangezicht naar de lesgever, en bij de woorden “naam en titel van de lesgever ni, rei”. Bij de buiging die volgt zegt iedereen dan “One gaishimasu”.
Voorbeeld: Joachim Van Opstal Shihan betreedt de dojo wanneer er reeds leerlingen aanwezig zijn. Een van de aanwezigen zegt dan : “Kyotsuke” en nadat iedereen de tijd heeft gehad om klaar te staan : “Van Opstal Shihan ni, rei” Tijdens de buiging zegt men “One gaishimasu”.
Dezelfde procedure gebeurt wanneer een lesgever (Shidoin, Yokyo of Shihan) de dojo verlaat terwijl er nog leerlingen aanwezig zijn. In dat geval gebruikt men bij de groet de woorden “Ari Gato gozaimasu”(=dank u) in plaats van “One gaishimasu”.
Leerlingen die de dojo wensen te betreden nadat de les reeds is begonnen moeten steeds wachten tot de lesgever hiervoor toestemming geeft. NIEMAND mag de dojo betreden zonder toestemming van de lesgever nadat de les is aangevat.
Lesgevers worden steeds aangesproken met hun titel. Indien de titel niet is gekend spreek je de persoon aan met sensei, waarna je hem/haar kan vragen hoe je hem/haar moet aanspreken.
Verlaten van de Dojo :
Leerlingen mogen de Dojo nooit verlaten zonder toestemming van de verantwoordelijke lesgever. Wanneer zij toestemming hebben gekregen, moeten zij bij het verlaten ook groeten net zoals bij het betreden. Het enige verschil is nu het gebruik van de Japanse woorden “Ari Gato gozaimasu”(=dank u).